“Vi trivs med livet som bonde”

Mikael och Anneli Svärd

Livet som bonde kan vara lite upp och ner. Många faktorer påverkar – inte minst vädret. Ändå skulle Mikael och Anneli Svärd aldrig vilja byta bort det mot något annat.  

 

– Vi trivs med livet som bonde och brukar alltid tänka att det positiva uppväger. Det jag främst tycker om är djuren och man får följa naturen. Att få se hur växtligheten vaknar till liv på våren, att få odla och skörda och allt det där, säger Mikael Svärd.

 

Västgötar som blev hälsingar

Mikael och hans fru är inflyttade till Hälsingland från Västergötland och har drivit Koldemo Lantbruk sedan ungefär 12 år tillbaka. Även innan paret flyttade upp jobbade de som bönder, fast då på den gård som Mikael själv vuxit upp på. Gården i Arbrå har 130 mjölkkor och totalt 250 djur om man räknar in rekrytering. Att få driva gården tillsammans med sin fru är något Mikael tycker är stimulerande.

– Det är väldigt roligt. Anneli tar hand om all ekonomi och liknande. Det är henne man får förhandla med när man ska köpa något, säger han och skrattar.

 

Det som Mikael uppskattar allra mest med sitt jobb är att se till djuren.
– Att ge dem foder och se till att de har det bra. De är något alldeles extra. Man får respons direkt. Sköter man om korna så gör de i sin tur ett bra jobb, säger han.

 

Har fyra anställda

I dag har Mikael och Anneli fyra anställda som hjälper till med arbetet. Just möjligheten att kunna ha personal ser paret som en stor förmån, inte minst för att det skapar möjligheter för dem själva att vara lediga ibland.

– Vi har det faktiskt väldigt bra för att vara bönder. Jag jobbar till exempel bara var femte helg, så man är ju ledig ganska mycket, säger han.

 

Gillar att resa

Under vintersäsongen när det är lite lugnare brukar paret också ta lite längre ledighet för att åka iväg någonstans. Nu senast fick de uppleva Miami i Florida.

– Resandet är positivt på flera sätt. Man behöver få komma iväg från allting ibland. Det ger energi, man får distans till det man gör och man har massor med tid till att fundera över vad man vill göra framåt. Det är då man kan lösa problem, säger han.

 

Värnar om det lokala

Koldemo Lantbruks samarbete med Dellenmejeriet startade i januari 2019.
– Vi blev jätteglad när de ringde och frågade om vi ville bli leverantörer. Det kändes självklart att säga ja. Det här är ju så närproducerat det kan bli och är det något vi värnar om så är det just det lokala och miljötänket. Vi har till exempel kört länge med soja- och palmoljefritt foder till korna. Jag tycker också att det är roligt att de verkligen brinner för vad de gör, avslutar Mikael.

Fakta om gården

Namn: Mikael och Anneli Svärd

Familj: Fem egna barn, sex familjehemsbarn och fem barnbarn.

Antal kor: 130

Intressen: Resa, åka skidor och köra skoter.

Fler porträtt av våra mjölkbönder kommer inom kort.