”Jag längtar till våren”

Torbjörn Olofsson

När det är dags att så, då mår bonden Torbjörn Olofsson som bäst. Hela vintern går han och längtar tills säsongen drar igång.  

- Det allra häftigaste är att se när det börjar växa. Jag förväntar mig rekordskörd varje år. Sen kanske det inte alltid blir det, men jag har alltid den inställningen. Den dagen man känner att det är jobbigt när våren kommer, då har man nog inte så roligt längre, säger Torbjörn Olofsson, som driver Gudmundsgården i Bricka.

 

Varierat jobb

Torbjörn uppskattar sitt yrke på många sätt, framför allt för att det är så varierat och fritt.
- Det är rätt fantastiskt att vara bonde. Du sköter dig själv och får göra lite av varje. Ena stunden är du med djuren, nästa håller du på med maskinerna och ändå nästa jobbar du med jorden, berättar han.

 

Ledighet är inte något som bönder brukar vara bortskämda med och det är heller inte Torbjörn. Men han upplever ändå att han har tid att koppla av ibland.

- När man inte gör något jobb mellan morgonpasset och eftermiddagspasset känns det faktiskt som man varit ledig. Man får inte ha så höga krav, säger han och skrattar. Men det är klart, man kan inte åka iväg och sova på hotell. Man måste komma hem.

 

Med från start

Med en pappa som var med och startade upp Dellenmejeriet var det ganska självklart för Torbjörn att bli leverantör när mejeriet drog igång. Men han tror att han skulle ha blivit det ändå, även om det inte funnits någon koppling.

- Det är klart att man vill vara med när det startar upp ett lokalt alternativ. Det kändes som en rätt låg risk att prova och samtidigt en stor chans till vinst. Sällan behöver man riskera så lite för en möjlighet att kunna få mer, säger han.

 

Och han ångrar inte sitt beslut. Han får både mer betalt och tycker att samarbetet fungerar utmärkt.
- Allt har flutit på jättebra. Det har inte uppstått diskussioner om något. Det har varit helt friktionsfritt, säger han.

 

Bra för miljön

Torbjörn tycker också att det känns bra ur ett miljöperspektiv att leverera till ett närliggande mejeri.

- Mjölken behöver inte åka så många mil. Den ska in till mejeriet från gårdarna, som alla ligger i trakten, och sedan ut till butik, säger han.

 

Detta ser han också som en viktig anledning till att man som konsument borde välja Dellenmejeriets produkter.

- Jag har några kompisar som varit mer förespråkare av ekologiskt. Det är säkert också bra på många sätt, men ser man till miljön tror jag att det är viktigare att handla lokalt än att handla Krav-produkter som transporterats långa sträckor, säger han.

 

Lite godare

Sedan gör det förstås inte saken sämre att mjölken också smakar lite bättre.

- Produkten i sig är ju väldigt lika över hela landet. Men av någon konstig anledning är den här mjölken väldigt god. Det får man höra av många, i alla fall jag. Kanske har vi extra bra mjölk här eller så är det bara psykologi, avslutar han.

Fakta om gården

Namn: Torbjörn Olofsson

Familj: Sambo, tre egna barn och två bonusbarn

Antal kor: 70-75

Fler porträtt av våra mjölkbönder kommer inom kort.