”Det allra bästa är kossorna”

Wilhelm Nyman

Wilhelm Nyman trivs med livet som bonde. Det allra bästa är hans fyrbenta vänner som alltid får honom på glatt humör.

 - Kossorna är såna härliga individer. De är roliga att hålla på med och superhärliga. Man lär känna dem. Alla har sina egenheter, säger Wilhelm Nyman.

 

Bonde var inte planen

Att Wilhelm skulle ta över familjegården i Föne var egentligen inte alls tanken från början. Han hade då planer på en helt annan bana och utbildade sig till elektronikingenjör på KTH i Stockholm. Men efter några år i huvudstaden kände han att det inte var något för honom.

- Jag tyckte inte om tempot och atmosfären där, även om jag fick många vänner då som jag fortfarande har kvar, berättar han.

 

Han flyttade hem och började hjälpa till på gården. Parallellt jobbade han som CNC-operatör på industri. Efter en tid började hans föräldrar få lite svårt att orka ta hand om gården. Ett avgörande beslut behövde fattas.

- Där och då bestämde jag mig för att ta över. Jag fick först prova att arrendera gård och maskiner i några år. Sedan köpte jag den och löste ut mina två äldre bröder som inte hade något intresse att vara delägare, säger han.

 

Gått upp och ner

Det här var för ungefär 12 år sedan och efter det har det gått lite upp och ner. Bland annat hade gården en liten kris när Milko gick omkull och även för ett par år sedan när mjölkpriset var nere på en så låg nivå. Men så under hösten 2017 blev han erbjuden att leverera till Dellenmejeriet och efter det har allt rullat på riktigt bra.

- Det fungerar jättebra. Jag har inget att klaga på. Det är bara att ringa mejeriet så får man kontakt och kan de inte svara på en gång tar de reda på vad man vill veta och ringer tillbaka. Det är toppen, säger han.


Varierande jobb

Wilhelm tycker att det både är härligt och mångsidigt att vara bonde.

- Kossorna är det allra bästa, men jobbet är också varierande på många olika sätt. För gemene man kan det tyckas att dagarna ser lika ut, för du ska ju ut och mjölka varje dag och så vidare. Men du får också doppa tån på lite olika ställen. Du får vara veterinär ibland och så får du vara lite elektriker och i nästa stund rörkrökare. Sen kan du fördjupa dig i avel om du är intresserad av det. Det finns alltid något du kan lära dig mer om och bli bättre på för att få upp mjölkproduktionen, berättar han.

 

Känner stolthet

Han känner sig stolt över att vara leverantör till Dellenmejeriet och hoppas att ännu fler ska upptäcka de lokala produkterna.

- Jag tror det största miljövalet man kan göra som konsument är att välja närproducerat. Det är klart att man ska köpa mjölk från orten. Inte bara vanliga konsumenter, utan även alla förskolor, skolor, äldreboenden och vad det nu kan vara. Det är något som alla borde göra, avslutar Wilhelm.

 

Fakta om gården

Namn: Wilhelm Nyman

Familj: Fru och tre barn (2, 6 och 8 år)

Antal kor: 60

Fler porträtt av våra mjölkbönder kommer inom kort.